lauantai 10. tammikuuta 2009

.. questions, I've got some questions ..

iltanäkymää ikkunasta
Elämän "suuria kysymyksiä" vol. 1:
(Varoitus: sisältää mielipiteitä) ;)

¤ kuluttaako se samperin kännykän latinkipiuha ihan oikeesti sähköä maatessaan yksikseen seinään kytkettynä? Mä olen yhä skeptinen, toi kuulostaa vaan niin urbaanilta legendalta. Ja mikä mua kiinnostaa vielä enemmän, on se että onko kyseinen kulutus oikeesti yhtään mitään verrattuna vaikka siihen kuinka paljon nonstoppina käynnissä olevat tietokoneet kuluttaa? Ihmetyttää vaan vähän että energiansäästövalistus rajottuu pelkästään tommosiin ihme pikkunippelijuttuihin.

¤ miksi niin monet haluavat nykyisin hankkia valkoisen/vaalean sohvan? Siis joo onhan sellainen yleensä tyylikäs, mutta mä olen ihan saletti että itse jos rohkenisin kokeilemaan moista, kompastuisin aivan varmasti punaviinilasia kanniskellessani juuri sohvan kohdalla. Vaikka en semmosia usein edes kanniskelisi. Niin silti. Ja miehet. Ne jättää aina kaikkea röhnää ja möhnää sohvalle, varsinkin kun ne tykkää yleensä syödä siellä. Ja lemmikit... Joo ei kiitti, mulla on tummanharmaat päälliset sohvassa ja tuntuu että niitäkin pitäis jatkuvasti pestä. (Toisaalta voisin ottaakin vaalean sohvan vaikka käytettynä, jos se olis tarvittaessa helposti päällystettävissä jne. Mut uutena, never.)

¤ miksei baareissa enää nykyään soiteta ollenkaan hitaita biisejä? Vai tehdäänkö semmosia edes enää?? Mutta vois kai vanhoja soittaa..? Kun ne kaikki vanhat eurodancetkin on niin kovassa soitossa nykyään ja niitä varten perustetaan kokonaisia omia osioita baareihin. Kaipaan vanhaa kunnon nuoruusdiscofiilistä ja viimeisiä hitaita peilipallon välkkeessä. x)

¤ gallup: kun vastaat blogissasi tai vaikka Tyylitaivas-profiilissasi saamiisi kysymyksiin, teetkö sen siellä missä kysymys on esitetty vai menetkö vastaamaan sinne kysyjän blogiin/profiiliin? Eikö kenenkään muun mielestä kaikkein selkeintä olis jos aina vastattais siellä missä on kysyttykin?
Mä perustelisin kantaani ensinnäkin sillä, että jokin kysytty asia saattaa kiinnostaa myös toista lukijaa, mutta eipä sitä vastausta varmaan jaksa lähteä sieltä jostain kysyjän blogista etsiskelemään.
Toiseksi muualla esitettyjen kysymysten vastaukset mielestäni vähän "sotkevat" kommenttiosioita. Itse olen sellainen ihminen joka hyvinkin mielellään lueskelee toisten saamia kommentteja ja on jotenkin mälsää kun klikkaa mielenkiinnolla kommentit auki nähdäkseen mitä kivasta asusta on kommentoitu ja sitten siellä lukeekin vaan jotain tyyliin "joo valtiotieteitä opiskelen".
Kolmanneksi, aika useinkin nää mystiset vastaukset herättää myös mielenkiintoa (esim. jotkin DIY-juttuihin liittyvät selonteot) mutta lähdepä sieltä mystisvastaajan profiilista sitten tonkimaan että mistä kuvasta on kyse ja missä ja mitä on alunperin kysytty!
Ja neljänneksi, itse ainakin jaksan kyllä käydä tsekkaamassa onko kysymyksiini vastattu, kysynkin yleensä vain sellaisia asioita joiden vastaus ihan oikeasti kiinnostaa joten ihan mielelläni vaivaudun silloin lukemaan vastauksen sieltä missä olen kysynytkin. Ja jos joskus unohdan koko jutun.. niin ei se kai sitten ollutkaan niin tärkeää. :) Mitäs mieltä muut..?

9 kommenttia:

Andra kirjoitti...

Joo, tossa kysymyksien vastaamisessa olen samaa mieltä.
Meillä on ainakin laturi aina seinässä, niin ja valkoinen sohva olis kiva, muttei sovi mun elämäntyyliin...

rouva o kirjoitti...

Niin samaa miltä tuossa TT-jutussa, mä oon joskus huomannut jonkun kivan kysymyksen, mutta en oo jaksanu vastausta etsiä. Eli vastaukset siihen kysymyksen perään!

Desthea kirjoitti...

Kiitti kommenteista, tytöt! :)

adelheid kirjoitti...

Mua ei välttämättä jaksa kiinnostaa ”omituiset” (koska en tiedä keskustelun alkuperää…) kommentit, vaan tuomitsen kirjoittajan aika nopeasti urpoksi! Joskus harvoin, todella harvoin, tulee eteen kommentti joka onkin niin mielenkiintoinen että on pakko jäljittää alkuperä – joka usein osoittautuukin loppujen lopuksi tosi tylsäksi keskusteluksi…

DIY:n liittyvät keskustelut pitäisi ehdottomasti koota samaan paikkaan!

Mä en kaipaa hitaita baareihin! Se on olevinaan äijille joku merkki siitä että nyt saa ruveta kähmimään ja vonkaamaan! Ei kiitos! Ekat hitaat toimii mulla paremmin ku valomerkki: äkkiä narikalle ja kotiin! :D

Saara kirjoitti...

Meillä on valkea sohva, mutta ostin sen tieten tahtoen täysin käytettävyydestä piittaamatta ;D. Toisin sanoen mulle on se ja sama sotkeentuuko se tai kaataako joku sille jotain. Jos niin käy niin sitten siivotaan (ja onneksi sohvamme on helppohoitoista materiaalia). Tällä tavoin ajattelen paljon muutenkin, tavarat on vain tavaroita ja niiden tarkoitus on miellyttää :D.

Desthea kirjoitti...

adelheid: haha, no mulla ei ole ehkä ihan niin paljon ollut tota ongelmaa (tai siis jos jotkut vonkaa niin yhtä lailla muulloinkin ku hitaiden aikana), kun mietin nuoruusaikoja niin tuntuu että se olin ehkä enemmänkin minä itse joka "vonkasin" ja metsästin poikia hitaiden aikana.. x) Mutta eipä niitä tosiaan enää niin paljon soiteta, tai siis ainakin seduloissa tuntuu olevan sellainen linja että niitä ei juuri soiteta. Pitää olla aikaansaatua tanssifiilistä ylläpitävää jumputusta ihan tappiin saakka. ;)

Midinetti: juu no toi on kyllä ihan kelpo periaate, siis että suhtautuu asiaan rennosti ja realistisesti eikä esim. pyri jatkuvasti hysteerisenä suojelemaan kyseisiä "arkoja" huonekaluja joltakin koska ikä ja terveyshän siinä menis varsinkin jos on lemmikkejä tai sottaava isäntä/kavereita.. ;)

Romulus kirjoitti...

Samaa mieltä kommenttien ja vastausten kanssa. Vastaukset sinne missä on kysyttykin.

Olen ite niin "oho" ja "hups" että mikä tahansa sohva olis läikitetty mun jäljiltä. Nahasta saa kaikki putsattua suitsait eikä tarvi jännittää punaviininkään kanssa :).
Mä puolestani ihmettelen miten ihmisillä voi elukkaperheissä olla minkätahansa väristä kangassohvaa. Ehkä sitten jos kykenee kieltämään elukkansa olon soffalla.. Mä en kykenis. Jos meillä olis kangassohva, nousis siitä aina kissankarvatalja selässä ylös.

Annis kirjoitti...

Hei, kerrankin minä olen tehnyt jotakin miltei hyödyllistä! Minä nimittäin satuin ympäristötieteen energialuentoja varten laskemaan koko asuntoni vuotuisen energiakulutuksen, jossa oli otettu huomioon kaikki mahdolliset sähkölaitteet kulutuksineen sekä päälläoloaikoineen. Oma laturini oli 5 W vempele ja otin rohkeasti laskelmissani sen oletuskulutukseksi myös sen seinässä ollessa saman määrän. Tällöin sain vuotuiseksi kulutukseksi noin 43 kWh/vuosi. Onko tämä sitten paljon vai vähän? Kannettavani energiakulutus oli 8 tunnin vuorokausikäytöllä vuodessa noin 586 kWh/vuosi. Jos konetta pitää päällä koko ajan, tuon luvun voi kertoa suurin piirtein kolmella ja saada vuotuisen kulutuksen siitä.

Tämä siis ottamatta kantaa siihen, kuluttaa moinen värkki oikeasti energiaa vai ei. Jos kuluttaa, kyllähän tuolla saa jonkinlaisen säästön aikaiseksi, kun sen nyhtää seinästä. Mistään en ainakaan löytänyt äkkiseltään ihan oikeaa tietoa siitä, mikä laitteen kulutus on, kun se on seinässä. Toisaalta taas tekniikasta ymmärtämättömänä tuntuu merkilliseltä, että mihin laite tätä energiaa sitten syytää. Laturi ei kuumene tai tee mitään muutakaan energiakulutukseen viittaavaa, kun se on seinässä. Minne se kaikki energia sitten menee, jos langan päässä ei ole kännykkää? Fysiikan lakienhan mukaan energian ei pitäisi hävitä. Koska sähkönä se ei ainakaan jatka matkaansa seinässä olevasta laturista, loogiselta tuntuisi lämpöhävikki. Koska oma laturini taas ei erityisen kuumana käy, epäilisin hävikin olevan koko lailla vähemmän kuin tuo laskelmissani käyttämäni 5 W. Kertokaa joku, jos tiedätte enemmän.

Tulipas teknistä. Sitä pehmentämään: Hitaat kuuluvat todellakin vasta illan loppuun.

Desthea kirjoitti...

Romulus: hyvä pointti, kyllähän kangassohvaan tosiaan sitä karvaa tarttuu elukoista ihan mukavasti (ja itse en myöskään ole sellainen joka kieltäisi elukoita olemasta sohvalla). Nahkasohva on kyllä monessa mielessä paras vaihtoehto, helppo pyyhkiä puhtaaksi jne. Sellaisenkin ostaisin luultavasti käytettynä koska mua hirvittää se miten paljon täs maailmassa on ylimääräisiä huonekaluja joka puolella pyörimässä ja ihmiset vaan ostelee uusia.. =/

Annis: hyvää pohdintaa! Tota olen itsekin ihmetellyt että mihin se laturi yksinään sitä virtaa muka käyttää. Olis mielenkiintosta saada jotain todellista faktatietoa asiasta. Ne mainoskampanjat kuulostaa vaan jotenkin.. hömpältä. Ja tosiaan voisi olettaa että melko pientä se energiahävikki kuitenkin on. Entäpä sitten muut laitteet, kuluttaako jotkin muutkin laitteet (esim. muuntajilla varustetut) ollessaan vain seinään kytkettynä?
No, itsellä ainakin sähkölaskut olleet varsin maltilliset nykyisessä kämpässä joten en ole toistaiseksi kauheasti pohdiskellut missä voisi säästää. Ja multahan puuttuu kokonaan esim. telkkari ja siihen liittyvät oheislaitteet. ;)