lauantai 31. heinäkuuta 2010

.. the villages go by like trees, the rivers and the hills, the forests and the streams ..

Italia-höpinää osa 1: lentoon & Ceranoon

Lentokone parkissa
Mulla oli siis edessä elämäni ensimmäinen lento. Lentokentällä lähtöselvitys sujui näpsäkästi ja muutenkin siellä oli viihtyisää ja yllättävän rauhallista. Vasta koneessa iski päälle nousujännitys. Lentokone "ajeli" (mulle) yllättävän pitkän matkan kentällä ennen kuin saapui kiitoradalle ja lähti kiihdyttämään vauhtia. Hurjimmalta tuntui se ihan ensimmäinen sykäys ylöspäin pyörien maasta irtoamisen jälkeen, pian sen jälkeen etenemisvauhtia ei oikeastaan enää edes hahmottanut kunnolla ja yhdessä vaiheessa tuli ärsyttävä tunne kuin kone olisi jumittunut paikalleen ilmassa (ja tipahtamassa pian alaspäin, hehs). Katselin hämilläni alla lipuvaa Helsinkiä ja purjeveneitä sen edustan merellä. Lähtöpäivänä oli harvinaisen pilvetöntä lähes kaikkialla ja tiirailin merellä matkaavia pikkuisia tankkereita ja risteilylaivoja vielä Puolan rannikollakin. Niin, olin tietysti nenä kiinni ikkunalasissa lähes koko matkan. xD olihan se semmosta jännää tilkkutäkkiä se Eurooppa siellä alhaalla. Olin jotenkin kuvitellut että lentokoneessa ollessa näkyy lähinnä vain pilviä, oli huikeaa huomata että sieltä oikeasti näkee ihan kunnolla maahan saakka, niin siis ainakin silloin kun ei ole kovin pilvistä.. ;-)

Näkymiä lentokoneesta
Lentokoneruoka
Yksi lentomatkan kohokohtia oli tietysti paljon parjattu lentokoneruoka. :-D Kuvassa menomatkan kattaus (+ extra-juomat). Hokasimme vasta lennolla mukavana yllärinä että matkustimme luokassa jossa sapuskan lisäksi myös kaikki juomat sisältyivät matkan hintaan. Totesin sit että pitää varmaan vetää pitkää tikkua kumpi on kuski takas tullessa. xD no, ruokakin oli kelvollista!

Vuoristoja
Maahan tiirailun kohokohta oli se kun lumihuippuiset vuoristot ilmestyivät näköpiiriin. Mielettömän upean näköistä! Pian sen jälkeen kapteeni jo kuuluttikin että ollaan pikkuhiljaa laskeutumassa Milanoon. Ikkunasta alkoi näkyi vihreän vehreitä vesikanavien ympäröimiä peltoja silmänkantamattomiin. Kummastelimme että viljelläänkös Italiassa riisiä. No riisipeltojahan ne tosiaankin olivat, se selvis myöhemmin. Kaveri miehineen oli meitä vastassa Malpensan lentokentällä, lämpötila siellä tuolloin jotain vähän päälle 30 astetta. Pakkauduimme ilmastoituun (ah) autoon ja kyyti kuskasi meidät mutkittelevia pikkuteitä peltojen ja pienten asuintaajamien läpi Cerano-nimiseen kylään.

Tietty piirre Italian rakennuskulttuurissa pisti silmään jo aika alkumetreillä. Tien varsilla ja kylissä näkyi lukemattomia rapistuneita ja hylätyn näköisiä rakennuksia. Vanhat ränsistyneet talot ja liikerakennukset olivat lähes kaikkialla yhdessä sulassa sovussa/sekamelskassa uudenkiiltävien ja kunnostettujen rakennusten kanssa. Vaikutti siltä että mitään vanhaa ei koskaan purettu vaan se jätettiin niille sijoilleen pönöttämään. Paikkauksetkin olivat usein karskeja ja näkyviä, yleensä erivärisistä tiilistä tms. ;-)

Ceranoa
Cerano oli varsin ihastuttava pieni asuinkeskus, joka koostui vieri viereen rakennetuista parin kolmen kerroksen korkuisista eri-ikäisistä, -värisistä ja -muotoisista taloista, joiden pihoilla kasvoi yksittäisiä palmuja ja nahkealehtisiä pensaita. Riisipellot ympäröivät kylää ja traktorit huristelivat kylän kaduilla.

Pihapalmu
Jänskää arkkitehtuuria
Kaverin perheen talo oli varsinainen arkkitehtuurin helmi. ;-)

Anopin talo
Me majoituimme vierailumme ajan "anopin talossa", joka oli pohjaratkaisultaan kolmion muotoinen ja kuulemma entinen karjasuoja. Joskus aikoinaan vuonna kivi oli kuulemma tapana päästää lehmä tontille kulkemaan ja karjarakennuksen muoto määriteltiin sitten sen mukaan miten lehmä oli siinä kävellyt. Nerokasta! xD

Kerron Ceranosta lisää vielä myöhemmissä postauksissa. Nyt voisin vielä esitellä kyläpaikkamme karvaisia asukkaita:

Trapolina 1
Valkoinen pieni Trapolina-kissa viihtyi pihapiirissä. Nimi tarkoittaa kuulemma "löydettyä".

Trapolina 2
Trapolina osasi myös varata pihan parhaat makoilupaikat. ;-D

Bastardina 1
Ruskearaidallisen kissan nimi oli Bastardina. Nimi tarkoittaa ihan just sitä miltä se kuulostaa ja viittaa ilmeisesti osittain kissan taipumukseen käydä pissalla väärissä paikoissa.. ;-)


Kissoja oli kaikenkaikkiaan neljä mutta kahta muuta en saanut sopivasti linssin eteen. Yhden nimi taisi olla Supi ja mahtoikohan se tarkoittaa "laihaa" tai jotain..? ;-D

Poldo
Perheen koira Poldo oli suht vilkas menijä eikä hänestä ole nyt tarjolla tuon vähemmän tärähtänyttä otosta. ;-)

Elukoihin liittyen vielä, linnunpöntöthän kaikille on tuttuja mutta oottekos nähneet lepakonpönttöä..? :-D

Lepakonpönttö

3 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Oi! Trapolina! Ihana kisu ja ihana nimi!! Apua, pitääkö mun nyt sen takia ottaa seuraavaksi tyttörottia että saan toisen nimetä Trapolinaksi??
Ja lepakon pönttö!!! <3

Marianna kirjoitti...

Hajosin tolle lepakonpöntölle :D :D

Kivalta vaikutti reissu, ja ihania maisemia olet saanut tallennettua (:

Desthea kirjoitti...

Johanna & Feline: kiitti kommenteista! ;-D