tiistai 29. toukokuuta 2012

.. set sail without a destination, just see where the wind will take you ..

Arvatkaa kauanko ihminen voi viettää aikaa vanhan laivanraadon ja siihen liittyvän oheistilpehöörin parissa?

No nähtävästi ainakin semmoset reippaasti yli 5 tuntia. Melkein hävettää myöntää.. x)

Ja tämä on viimeinen Tukholma-postaus, I swear! :D


En ollut koskaan aiemmin käynyt Vasa-museossa, ja poikaystävä taasen on äärettömän kiinnostunut kaikesta vähänkin historiaan liittyvästä, joten kyllähän siellä sitten ihan huomaamattaan sai sitä aikaa kulumaan. Toki aikaa kului myös syömiseen yms. mutta onhan siellä joka tapauksessa yllättävän paljon nähtävää. Olin ehkä jotenkin kuvitellut että siellä on vaan se paatti mutta siellähän onkin vaikka mitä aiheeseen ja aikakauteen liittyvää rompetta monessa eri kerroksessa.


En oikein tiennyt mitä odottaa ja olihan tuo sitten varsin komea ilmestys. Keulaosa siitä ihan ensimmäisenä osui näköpiiriin ja en voi mitään sille että mulle tuli jo siitä kumma mielleyhtymä erääseen toiseen paattiin.. Olenkohan ns. katsonut liikaa telkkaria tai jotain.. ;-D


Pirates of the Caribbeanin Lentävä Hollantilainen ("Dutchman") on kyllä selkeesti saman aikakauden alus, muodoissa ja yksityiskohdissa on yllättävän paljon samaa. ;-) (Kuva on Disney Companyn omistamalta Bahamalla sijaitsevalta hurvittelusaarelta missä tuo elokuvissa käytetty näköislaiva ihan oikeasti pönöttää.)


Vasa ilmeisesti kuitenkin on näistä ihan autenttisista sen ajan laivoista ainoa laatuaan (parhaiten säilynyt 1600-luvun laiva), koska se on uponnut sellaiseen veteen missä ns. laivamato ei ole päässyt sen puuta hajottamaan, ja toisekseen se on saatu sieltä vielä sellaisenaan ylöskin, koska sehän siis upposi neitsytmatkallaan lähestulkoon heti siihen Tukholman kaupungin edustalle eikä siten ollut kauhean syvissä vesissä..


.. mutta sen verran syvällä kuitenkin että sen olinpaikka unohtui vuosisadoiksi, ja vasta 1950-luvulla se taas paikallistettiin ja 60-luvun puolella nostettiin ylös. Vaan on se tuo sukeltaminen ollut hurjan oloista hommaa siihen aikaan.. x) Puhumattakaan sukelluskello-menetelmästä, jolla laivasta nostettiin tärkein eli tykit ylös jo silloin 1600-luvun taitteessa.. jokseenkin karmiva ajatus, hyrh.. o_O


Huono-onnisten matkustajien luurankojakin oli esillä ja niistä monenlaista mielenkiintoista infoa. Toivottavasti kukaan ei nyt saa painajaisia tuosta... ;-)


Eipä tota järkälettä oikein mihinkään kuvaan saanut kyllä järkevästi mahtumaan, ja lisäksi hämärä valaistus vaikeutti kuvaamista.. x)

. . . . . . . . . .
Sitten historiasta takas tähän päivään, sain Anskulta tämmöisen haasteen.. :)

Kysymyksiä ja niihin vastauksia siispä..

1. Mitä harrastat? - valokuvaamista, jonkin verran laulamista ja kirjottamista, loputonta tietokoneella nysväämistä, joidenkin hassujen asioiden keräilyä, retromaniaa, kirppistelyä, biletystä, tanssimisen ja autoilun fanittamista, kaiken mahdollisen puhkianalysointia jne.. ;-D
2. Uskotko horoskooppeihin? - no joo ja en.. onhan niissä kyllä paljon ihmeellisen osuviakin juttuja..
3. Jos saisit olla jokin eläin, mikä olisit? - jaa-a.. laiskiainen? ;-D tai lintu että sais lennellä..
4. Jos olisit väri, mikä väri olisit? - varmaan vähän kaikkia.. eli musta? xD
5. Lempi elokuvasi? - voi apua... ei kyllä pysty sanoon että joku ois ylitse muiden.. tosta omasta hyllystä jos katon ni silmään osuu ainaki semmosia hyviä ku Sin City, Suicide Kings ja The Mothman Prophecies..
6. Viimeisin lukemasi kirja? - hups, en ole tainnut taas mitään lukea sen yhden viimekeväisen Katherine Cooksonin jälkeen.. :P
7. Jos et asuisi Suomessa, missä haluaisit asua?? - vaikea sanoa kun ei ole kauheasti muista paikoista omakohtasta kokemusta.. kyllä kait Ruotsikin menettelisi.. ei ainakaan minnekään kuumaan ja kosteaan missä on paljon ötököitä, yh..
8. Mikä tekee sinut vihaiseksi? - niistä asioista sais varmaan romaanin.. :D tai no ei niinkään vihaiseksi, mutta ärsyyntyneeksi kylläkin tekee moni asia.. ;-) ihmisten piittaamattomuus yms.
9. Asutko omakotitalossa? - en asu.. :D
10. Minkä harrastuksen haluaisit aloittaa seuraavaksi? - autonmaalauksen.. xD
11. Viimeisin elokuvateatterissa näkemäsi leffa? - en nyt ihan varmaks muista mutta yks viimeisimpiä oli ainakin The Grey - Suden hetki, joka oli aika.. kökkö. x)

En nyt tällä kertaa jaa haastetta eteenpäin, mutta kiitos kuitenkin! :)

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Hehee, kyllä mullakin taisi puoli päivää Vasa-museossa aikanaan vierähtää. Siitä onkin jo kauan, pitäis mennä joskus uudestaan...

Desthea kirjoitti...

Kaisa: joo kyllä se aika huomaamatta kuluu kun lueskelee kaikkia kylttejä jne.. :D