torstai 24. syyskuuta 2009

.. you buggin' me and don't you see it ain't cool ..

Iltameri ja punataivas
Nyt on taas vähän hiljasempaa tällä rintamalla kun olen ollut koko ajan vaan töissä tai jotenkin muuten poissa kotoa. Ajattelin kuitenkin tässä aamusta pikasesti avautua hieman kankaiden leikkaamisesta ja bonuksena postata muutamia mökillä ottamiani hyönteiskuvia, joita ei välttämättä suositella kaikkein heikkohermoisimmille.. ;)
Niin ja yllä oleva hieno iltamerikuva on mökiltä myöskin. Oli niin jänskän näköinen pilvimassa taivaalla.. ;)

Mutta niin, niistä kankaista. Kangaskaupassa kuulee aina sillon tällön asiakkaiden epäilyä siitä, että saakohan se myyjä sen kankaan nyt varmasti leikattua suoraan. Voisin kertoo muutaman pointin, joiden toivon vähän valaisevan miksi se suoraan leikkaaminen ei ole aina niin yksinkertasta.

Osan kudotuista kankaista voi repiä, juu. Tällöinhän reuna menee siis (yleensä) lankasuoraan. Vaan siitä sitten onko pala kokonaisuudessaan "suora", ei olekaan takeita. Se lankasuora kun ei läheskään aina tunnu olevan ihan suorassa kulmassa hulpioreunoihin nähden, ja kas, palassa on kyllä suorat reunat mutta se onkin suunnikas eikä tasainen suorakaide. Tätä saa usein kirota esim. tehdessään tyynyliinoja lakanakankaasta.. tai verhoja..

Mikäli sitte kangas onkin vaikka jotenkin kehnosti kudottu tai vaikka jotenkin venähtänyt siinä rullalla, saattaa revitty reuna ollakin kaareva tai aaltoileva. Jotkut ihmettelee, että eikö sitä voi sitten vaan leikata silmämääräisesti suoraan. Jos noin tekee ni mitäs sitte kun kankaan pesee? Se saattaa olla taas ihan vinksallaan johonkin suuntaan..

Mitä sitte tulee joustaviin materiaaleihin ni niistä voisin sanoa että niitä on lähes mahdoton leikata mitenkään absoluuttisen suoraan. Ajatellaan vaikkapa jotain harsomaista joustavaa kuviopitsiä, jossa ei ole mitään selkeää langansuuntaa tai selkeästi toistuvaa kuviota mistä voisi katsoa leikkuun suuntaa. Joustava materiaali, varsinkin jokin harvaneuloksinen, elää niin paljon, että vaikka sen liimaisi pöytään ja vetäisi viivottimella ja kirurginveitsellä, se ei todennäköisesti siltikään olisi ihan suora. Ja sakset on kuitenkin aina sakset. Ja ne jotka luulee että kangaskaupoissa on aina hyvät ja terävät sakset, ovat väärässä.. ;)

Mutta se siitä vaahtoamisesta tällä erää, ei ehdi enempää.. ;)
Sitten niitä ötökkäkuvia vielä tähän perään..


Sudenkorento 1
Sudenkorento 2
Perhonen 1
Perhonen 2
Hepokatti 1
Hepokatti 2
Toi hepokatti oli oikeesti aivan jäätävän kokoinen, en oo koskaan nähny vastaavaa.. hyrrh.. x)

4 kommenttia:

blandad. kirjoitti...

Kuulun niihin, jotka ei juurikaan kotona mittaile kankaita, että onko niissä nyt tarpeeksi vai ei. Eli aika hyvä luotto kangasmyyjiin on :) Ihmiset nyt ylipäätään tekee asioista välillä niin hemmetin vaikeita. Onhan se ymmärrettävää, että jos ostaa kallista kangasta ja siitä uupuu, niin ketuttaa. mutta itse ostan aina mieluiten pikkuisen yli kuin juuri naftin määrän, ei niin hirveästi vinot reunat silloin harmita.

Maaria kirjoitti...

Tuo hepokattihan on ku jostain tropiikista! En oo kyllä ikinä nähny noin vihreää otusta. Joskus ulkomailla näin järkyttävän ison heinäsirkan, mutta se oli semmonen rusehtava.

Nimetön kirjoitti...

Oletko ihan lopettamassa kirjoittaminen kun juttuja tulee niin huonosti nykyään? Nyt kun tule vaan yksi tai kaksi juttua kuukaudessa ja ne on vaan semmosia kuva ja hömppä juttuja. Kun ennen sulla oli tosi hienoja vaate, muotinäytös ja ohje kirjoituksia.

Sama koske myös sun kauppa. Ei ole piiiitkän aika tullut mitään uutta sinne. Please, älä lopeta sitä kun sulla on tosi hienoja juttuja siinä. Olet taitava.

Olen lukenut sun blogi melkein alusta asti ja olisi tosi sääli jos olet lopettamassa.

T: Tiina

ps. piti laittaa nimettömänä kun mulla ei noita tunnuksia ole.

Desthea kirjoitti...

Heidi: sama juttu mulla että otan matskuja mieluummin hitusen reilusti ku just tarkan määrän ni ei tosiaan sitte haittaa jos on vinoja reunoja ja kun aika monet materiaalit voi kuiteski pikkusen kutistuukin pesussa.. =/

Majayna: ajattelin ihan samaa että toi on jotenkin epätodellisen vihree eikä niin kauhean "suomalaisen" näkönen otus.. ;D

Anonyymi-Tiina: kiitos palautteesta! Tässä on nyt ollut varsinkin kesän ajan tämmönen kuva-hömppä-kausi, ja harmikseni en oo lähiaikoina saanu kirjotettua kovin usein, pahoittelen! Lopettamassa en kuitenkaan ole. :)

Desthea.com oli tosi kiva kokonaisuus mutta kyllähän niiden juttujen tekeminen kans vei mun aikaani ihan hirmuisesti.. =/ Siksikin halusin välillä hengähtää tämmösen kevyemmän päiväkirjamaisen hömpän parissa. Tosin tätäkin haluaisin toki päivittää huomattavasti useammin ja monipuolisemmin! Usein vaan tulee se harmillinen olo että ei mukamas ole "tarpeeksi" mitään "järkevää" sanottavaa/kerrottavaa/kuvattavaa, iskee sellanen alemmuuskompleksi.. x) Mutta täytyy koittaa nyt skarpata, se on selvää. :)