perjantai 16. tammikuuta 2009

.. if you ain't dirrty, you ain't here to party ..

ikkunamallinuket
Olen pohdiskellut nykypäivän hygieniakäsityksiä ja viihdyttänyt itseäni kehittelemällä mielessäni asiaan liittyviä ristiriitoja. On niin hassua miten jotkut ihmiset suhtautuvat käytettyyn tavaraan. Esim:

- jotkut eivät halua ostaa kirppiksiltä lakanoita, mutta kaikentasoisissa hotelleissa kyllä nukutaan ihan hyvillä mielin.

- käytetty kosmetiikka on suurelle osalle ehdoton nounou mutta viihteellä sopivassa hiprakassa kyllä ihan mieluusti juodaan joka kaverin ja kumminkaiman tuopista tai pullosta.

- jotkut suhtautuvat ylipäätään esim. käytettyihin vaatteisiin epäluuloisesti, vaikka kyllähän kaupan uusia vaatteitakin on saattanut moni ihminen jo sovittaa ja ties kuinka monet kymmenet ihmiset on käyneet niitä jo likaisilla näpeillään hipelöimässä.

- kirppiskamoja kyllä arvostellaan mutta kukaan ei puhu mitään siitä paljonkohan kaikkea möhnää ja bakteereja on vaikka kännyköiden tai tietsikoiden näppäimistöissä joita mahdollisesti useatkin eri ihmiset päivittäin sörkkivät. Jotkin asiat on niin jokapäiväisiä ja itsestäänselviä osia elämää että niistä ei kellään tule edes mieleen kehittää neurooseja.

- alusvaatteet on tietenkin erityisen tunteita kuohuttava aihe. Itselleni ei tuota mitään ongelmaa ostaa hyväkuntoisia tai käyttämättömän oloisia rintsikoita second handina. Kyllä ne pesussa puhdistuu niinku muutkin vaatteet. Jotkut sanoo että ku uudetkin on niin halpoja, mutta mä en ainakaan juuri koskaan löydä niistä halpiksista mitään istuvia malleja. Ne muutamat second handina hankitut on ehdottomasti parhaita mitä mulla on koskaan ollut. Monet ostelee rintsikoita lotolla postimyynnistä jne. ja siten sitte käyttämättömiä menee ihan roskiinkin kun ei ollutkaan sopivia, eikä viitsitä kiikuttaa niitä sen roskasäiliön sijasta vaikka Pelastusarmeijan lootaan. En tajua.

Musta joissain hygienia-asioissa vaan mennään toisinaan vähän liian pitkälle eikä ole ihme, jos ei löydy vastustuskykyä jne. Exä ei halunnut koskea ovenkahvoihin ja pesi käsiään koko ajan. Mä taas en niin paljon jaksa panikoida ja esim. jossain yöelämässä joutuu kyllä toisinaan asioimaan niin hirveissä vessoissa että on vaan parempi ettei kauheasti ala miettiä asiaa. Eihän sitä muuten uskaltais kohta enää edes ulos ovesta lähteä. Meinaan esim. tuo meikän alaporttikäytävä on kans semmonen yleinen käymälä että huh huh. Ettekä muutenkaan uskois millasissa paikoissa on tullut hengattua. Silti olen vielä hengissä. Enkä ole koskaan kipeä.

Vielä pakko ottaa tähän pikku lainaus Huutiksen keskustelupuolelta. Ei niinkään liity hygieniaan mutta käytettyyn tavaraan kylläkin ja sai ainakin meikäläisen nostelemaan kulmia (mielessä ne kaikki kirppissaapikkaat ja mummon ullakon vanhat avokkaat joita bloggaajatkin kanniskelevat tyytyväisinä kotiin sylikaupalla):

"ja kenkiä ostan/myyn vain uudenveroisina, koska jopa kierrätyskeskukset eivät suosittele kenkien kierrätystä, koska jokaisen jalka on ihan kuin sormenjälki ja jos käyttäää jo toisen jalkaan muotoutuneita kenkiä, voi olla pahat seuraamukset... voi periä esim. ekan käyttäjän virheasennon tms.. niitä en siis ole edes tuohon UFFin laatikkoon kantanut, ettei minun "kontolleni" tule, että joku pilaa jalkansa..."

Siis voi elämä! Enpä ole tämmöseen pointtiin ennen tainnut törmätä. Tokihan tuossa aiheellista totuudenhiventä on mut hei oikeesti.. onkohan tollanen nyt kuitenkin ihan hitusen liioteltua? Ja vedotaan johonkin että kysykää keltä tahansa ortopediltä/asiantuntijalta ni ne kertoo - no juu varmasti ku siitähän niille maksetaan!

Loppukevennykseksi lainaan vielä kummitätiäni:
- Olisin kenkäfriikki jos mulla ei ois nelikakkosen kaviota.

6 kommenttia:

rouva o kirjoitti...

Toi huutis on kyllä muutenkin mielenkiintoinen paikka. Luen aina niitä ihmisten saamia palautteita ja ne negat ja neutraalit on aika usein ihan huuhaata. On niin suhteellinen käsite millaiseksi kukin esim. vaatteen kunnon katsoo. Onko se hyvä vai tyydyttävä vai peräti uudenveroinen. Niistä sitten käydään välillä kiivastakin vääntöä siellä palautteissa. Eiköhän se kuitenkin ole selvää, että jos käytettyä ostaa, se ei ole samanlaista kuin kaupassa.

Oon kyllä taas aika pitkälti samaa mieltä noissa hygienia-asioissa sun kanssa.Suurin osa mun tuttuista ei osta kirpparilta kun ne on ollu ties kenen päällä. Sitte kun sanon, että ostattehan te kaupastakin ja laitatte päälle pesemättä ja ties kuka niitä on sovittanut, nin jo ilme muuttuu. HAuskuutan joskus itseäni kertomalla näille samoille ihmisille kuinka paljon vieraita bakteereita he saavat päivän aikana ovenkahvoista, rappukäytävien kaiteista, kolikoista ja ties mistä muusta.

Desthea kirjoitti...

Shandi: no nimenomaan, noi huutiksen palauteosiot ja keskusteluketjut on kyllä ihan loistavaa viihdettä jos sattuu olemaan tylsää.. ;D
Hyvä pointti myös nuo kolikot! Se ei tullutkaan juttua kirjoittaessa mieleen. Mutku raha on kato niin ihana/tärkee asia että ei se haittaa jos tulee vähän bakteerejakin mukana.. ;)

Jose / ajastaika.com kirjoitti...

Mitenköhän tuo kenkätyyppi mahtaisi suhtautua armeijan maihareihin? Useimmiten varusvarastolta nimittäin lykätään käteen popot, joita on ties miten moni ehtinyt jo käyttää ja jotka ovat aivan taatusti muotoutuneet jonkun toisen jalan mukaan. Ja kyseisiä jalkineitahan käytetään sitten joka ikinen päivä, unohtamatta kymmenien kilometrien marsseja aina silloin tällöin... :D Tosin kyllä niitä "marssimurtumiakin" esiintyy suht tiuhaan, varmaankin just maihareista johtuen - pääosan koivet kuitenkin kestää ihan bra.

piupali kirjoitti...

Yhdyn mielipiteisiisi kirppiksistä täysin! Ja tykkään tavastasi kirjoittaa hauskasti ja anteeksipyytelemättömästi :)

Desthea kirjoitti...

Jose: aikas hyvä esimerkki tohon kenkäasiaan! ;D
Mietin tos kans et ehkä jollain kasvuikäisillä lapsilla voi olla hyvä vähän miettiä jotain jalan muotoutumisia mutta ei ehkä niinkään paljon enää aikuisilla.. kuitenkin ihmiset tuntuu nykyisin noita kenkiä (varsinkin niitä käytettyjä) omistavan sen verran kattavia kokoelmia että ei mitään yksiä ja samoja pareja kuitenkaan ihan koko ajan jalassa edes pidetä.

Johanna: voi kiitoksia kommentistasi! :)
Olenkin ihastellut asujasi/tuotoksiasi Tyylitaivaassa mutta nyt vasta hokasin että sulla on blogikin! :)

Nimetön kirjoitti...

Siivousalan ihmisenä ja näin noista hygienia-asioistakin jotakin tiedän - olen kanssasi samoilla linjoilla... Tosiaan käytetyt vaatteet - eihän kukaan niitä varmaan pesemättöminä päälleen laita ostettuaan kirpparilta... Ainut mitä vähän tutkisin tarkemmin on sellaiset vaatteet, kuten nahkatakit tai vastaavat, mitä on vaikeampi pestä ja kengät sisältä... Mutta kenkien sisäpuhdistukseenkin löytyy aineita joilla mahdolliset varvasvälipöpöt voi eliminoida...