tiistai 20. tammikuuta 2009

.. well, whoever it was, I’m a fan ..

Ritu-kissa lempipaikallaan
Kertokaahan ihmiset, ostatteko vielä ihan oikeita, aitoja cd-levyjä? Tuntuu että nykyään yhä useammin jotkut pysähtyvät äimistelemään toisten cd-hyllyjä tyyliin "ai sulla on toi ihan ceedeenä, mulla on vaa koneella". Omalla kohdallani on ainakin niin, että jos jotain artistia ihan tosissani fanitan niin kyllä ihan mieluusti ostan sen aidon levyn kaupasta. Harvemmin noita must-have -tapauksia tosin nykyisin tulee vastaan. Erikseen on sitten nuo keräilemäni ysärirenkutukset (jotka tuleekin hankittua pitkälti second handina), niitä on kertynyt melkoinen määrä enkä niistä kyllä luopuisi vaikka harvemmin niitä kuunneltua tulee. Ei vaan olisi yhtään sama asia keräillä niitä biisejä tietokoneelle.. ;)

Mä en välillä muutenkaan ymmärrä mihin tässä kaikessa teknisessä kehityksessä on niin pirun kiire. Itse en noudata elämässäni mitään "tekniikan imperatiivia" ja kuuntelen tyytyväisenä (myös) "antiikkisia" ceedeitäni just niin pitkään ku haluan vaikka tilalle keksittäis mitä. Ostinpa ihan cd-soittimenkin vähän aikaa sitten, vaikka jotkut eivät ymmärrä sellaistenkaan hankkimista enää nykypäivänä. Kun tietokoneellahan voi tehdä kaiken. Tunnen ihmisiä joiden pitää aina saada nälkäkuoleman uhallakin kaikki viimesimmät hienot vehkeet ja vempeleet. Pari päivää ne jaksaa hehkuttaa miten heidän iPhonesta voi kattoa telkkaria ja sitten ne ei sitä kuitenkaan koskaan tee. Enemmänkin statussymboleita monille ne vempaimet. Mä en hanki esim. turhan hienoa kännykkää jo pelkästään senkään takia että jäisi kuitenkin vaan ne kaikki hienot ominaisuudet hyödyntämättä, kun en oikeen jaksa semmosia tutkia.

Oho ajauduin vähän sivuraiteille.. niistä ceedeistähän mun piti jauhaa. Niin oon kans miettiny että jos se on rahasta kiinni (ainahan siitä innostutaan jos jotain aletaankin saada ilmaseks..) niin oliko ihmisillä muka ennen (esim. 90-luvulla) enemmän rahaa käytettävissä vai miten niitä levyjä sitten aiemmin osteltiin? Vai meneekö se raha nykyisin johonkin muuhun (hienoihin kännyköihin?)? Miks tarvis saada kaikki ilmaiseksi? Että jäis enemmän rahaa juomiseen..? ;)

Jätin tässä nyt ihan tarkoituksella ottamatta sen enempää kantaa siihen miten musan ilmaislatailu vaikuttaa musiikkiartistien tienesteihin. Kai sitten asioiden pitää vaan jollain tavalla muuttua, paluuta entiseen tuskin tällä menolla on..

Kuvassa kaverini kissa Ritu lempivartiopaikallaan. :)

9 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Kyllä ostan cd:itä! Enää en ihan niin holtittomasti kuin ennen, vaan ostelen vain tarkkaan harkittujen, hyväksi todettujen ja fanitettujen artistien levyjä.
Tykkään siitä konkreettisesta levystä kuorineen, muistan levyt siitä miltä ne näyttävät. Koneella oleva musiikki jää jotenkin etäisemmäksi.

Saara kirjoitti...

Mun mielestä on äärimmäisen hyvä, että musaa voi ladata koneelle ilmaiseksi. Mä en suin surminkaan maksaisi rahaa jostain sipalaatuisesta ämppäristä joka on olemassa vaan bitteinä. Se tekijänoikeuskysymys on hankala, mutta omalta osalta kannan korren kekoon aina ostamalla ne oikeasti hyvät levyt. Ne mistä ei muutenkaan tykkää jää kuuntelematta koneeltakin. Ja äänenlaadun ero on huomattava levyn ja ämppärin välillä.

Ehkä niissä ämppäreissä pitäis olla joku vuoden mittainen kuunteluaika, jonka jälkeen ne vaan "puff" katoais, ja sit ois pakko ostaa levy jos haluais jatkaa kuuntelua ;D. Heh, ei varmaan toimis tuokaan...

(Ihana maukissa :)

jennivee kirjoitti...

Mulla on ihan törkeen vähän ceedeitä, ainakin siihen verrattuna mitä kuuntelen musiikkia. Eli jokseenkin koko vapaa-aikani. Täten aika pitkälti tietokoneen kautta tulee kuunneltua. Ja nyt se on siirtynyt myös aika pitkälti yksittäisten biisien kuunteluun, harvoin jaksan tutustua koko levyyn. Lisäksi en tykkään ceedeistä hirveesti: a. ne ei oo esteettisesti kovin imartelevia (jos haluaa kansitaidetta ihailla, vinyyli on ihan ehdoton) ja b. pitäis olla koko ajan vaihtelemassa levyjä ja mulla ne pyörii aina väärissä kansissa tai jopa lattialla...

Katarimaria kirjoitti...

Mä tykkään omistaa cd:itä, se on vissiin joku statuskirjahyllyjuttu että on kivaa kun ne parhaat levyt on siellä näkyvillä, ja tykkään plärätä kansilehtisiä. Ja musta on reilua että lempibändeille, etenkin kotimaisille tai vähemmän tunnetuille menee jotakin tuottoa siitä että tykkään niiden musiikista. Vaikkakin jokainen uusi cd sitten heti kopioituu tietokoneelle ja musiikin kuuntelu on paljon kätevämpää sitä kautta, kun voi tehdä soittolistoja eikä tarvitse koko ajan vaihtaa levyä tai hyppiä huonoja biisejä yli. En lataa musiikkia tai mitään muutakaan laittomasti, mutta saatan kyllä kopioida koneelle kaverilta lainaamani cd:n, jota muuten en todennäköisesti raaskisi ostaa.

Marianna kirjoitti...

Mulle on monesti käynyt niin, että kuuntelen albumia koneelta ja kohta on pakko saada ihan konkreettisesti se levy :) Autossa varsinkin tulee levyjä kuunneltua, nimenomaan aitoja, koska inhoan levyjen polttamista..

Nightwishin ja Viikatteen levyt on ainakin pakkopakko löytyä ihan fyysisesti omasta hyllystä :)<3

Jenni kirjoitti...

Kyllä minä ostan vielä CD-levyni ihan kaupasta. Tykkään koluta ale-laareja. Aika harvoin ostan enää normaalihintaisia levyjä.. yleensä aina alennuksesta. Mutta jotkut levyt on kyllä pakko ostaa heti ilmestymisen jälkeen.

Nora kirjoitti...

Oon sun kanssa samaa mieltä. Ostan ite levyt ihan kaupasta, koska kun löytää jonkun kivan mitä on ettinyt niin siinä tulee semmonen wau-fiilis, mitä ei mistään lataamisesta tule. Kaverit aina ihmettelee, että mikset vaan lataa netistä, saisit tyyliin ilmaseks.

Maaria kirjoitti...

Ostan oikeita cd-levyjä varmasti niin kauan ku niitä on olemassa. Aika pino noita jo löytyy, mutta monta on hankintalistallaki. Haluan, että se musiikki on minulla konkreettisesti käsinkosketeltava ja nähtävä. Haluan lukea sitä kansilehteä, kaikki ne kiitospuheenvuorotkin. Haluan järjestää levyhyllyn aina täysin uusiksi, kun ostan uuden levyn (no hei, sen pitää tietysti päästä omaan ryhmään sinne hyllyyn :) )
Ja mieluummin kuuntelen cd-soittimestani musiikkia kuin koneelta. Onhan siinä nyt parempi äänentoisto. Koneella ei voi kuunnella tarpeeksi isolla :) Melkein kaikki levyt oon myös koneelle ladannu, josta voin sitte taas siirtää ne kännykkään. Junamatka on aika ankea, jos ei ole musiikkia kännykässä. Tykkään siitä,että kännykässä on se mp3-soitin. Ei tarvitse kantaa mukana kuin se yksi vempain, ja kännykkä yleensä on helppo muistaa ottaa mukaan. Soitin saattaisi joskus unohtua matkasta.

Desthea kirjoitti...

Romulus: juu on se levyjen ostelu aika paljon vähentynyt, tosin ostaisin kyllä enemmän jos budjetti sallisi. Joo on se jotenkin kiva kun on itsellä tosiaan se ihan konkreettinen levy kansineen kaikkineen.

Midinetti: juu vaikee sanoo mikä tohon ois sitte hyvä ratkaisu, en mäkään todellakaan mitään semmosta kannata että pitäisi maksaa jostain huonolaatuisista mp3:sista. Lähinnä ihmettelen kun jotkut pitää niitä cd:itä/cd-soittimia/ylipäätään musan kuuntelemista cd-levyiltä niin kauhean outona ja vanhanaikaisena.. ;)

jennivee: juu kyllä mäkin kuuntelen musaa myös tietokoneelta ja nimenomaan paljon yksittäisiä biisejä ja sellaisia "harvinaisempia" tai vanhoja tapauksia joita ei oikein muualta enää edes löydä saati ainakaan kuule.

Katarimaria: "Ja musta on reilua että lempibändeille, etenkin kotimaisille tai vähemmän tunnetuille menee jotakin tuottoa siitä että tykkään niiden musiikista." <- jeps, oon samoilla linjoilla. Ja mäkin tykkään tosta cd-hyllystäni ja levyjä on kiva plärätä.. ;)

Feline: joo noinkin muuten käy joskus, se on totta. :D mäkään en muuten oikeen viitsisi/jaksaisi enää poltella levyjä, joskus teininä poikaystävä poltti mulle niin järjettömän määrän levyjä että nyt ne on lähinnä turhaa jätettä ku en oikee tiiä mitä niillä tekis tai mihin ne tunkis.. =/
Autossa ei nyt sitte enää levyjä kuunnellakaan, uudelle soittimelleni kelpaa vaan USB-laitteet. Olikin kyllä rasittavaa se levyjen vaihtaminen ja se kun ne kotelot pyöri siellä jossain toisten tallottavana.

Jenni: juu nuo alelaarit on kyllä ihan kivoja, voi tehdä joskus hyviä löytöjä. :) Ja nykyään kyllä levyjen hinnat tippuukin melko nopeasti ja tosi uusissakin levyissä voi olla hyviä tarjouksia. Niin ja levykauppojen second hand -osastot ne vasta kivoja ovatkin. :D

nora: joo on siinä se oma fiiliksensä kun on ihan konkreettisesti kädessä se uusi levy. :)

Majayna: jep ne kansilehdet on tosiaan ihan mielenkiintosta tutkittavaa ja just ne kiitoslitaniat sun muut.. löytyypä multa jopa levy jonka kiitoslistassa on MINUN nimeni, pitäähän tuollainen harvinaisuus nyt ihan omasta hyllystä löytyä.. ;D
Mä oon muuten siitä outo tapaus että en ole ikinä omistanut minkäänlaista mp3-soitinta. Minä kun en fyysisistä syistä kovinkaan paljon liiku missään kävellen ja autossa taas on oma soittimensa, niin ei vaan ole ollut mitään tarvetta mukana roudattaville soittimille. Ikivanha korvalappusoitin kyllä löytyy ja sen otan joskus mukaan sänkyyn jos haluan vielä kuunnella jotain levyä ennen nukahtamista.. x)