tiistai 17. marraskuuta 2009

.. my tea's gone cold, I'm wondering why ..

Heipsis taasen pienen hiljaiselon jälkeen. Postauksen teemana (näemmä) pinkiksi värjääminen.. ;)

Pinkkiraitatukka
Tuossa tämän hetken hius-look; kaveri laittoi mulle tuollaista pinkkiä väriä kampaajan laittamien punaruskeiden raitojen päälle. Siinä missä kampaajan raidat olivat hieman epämääräiset, kaverin työn tulos oli aivan täydellinen (puhumattakaan siitä että se oli myös ilmaista, heh). Mitään kestoväriä tuo ei ole mutta äärimmäisen hyvin tuntuu pysyvän kirkkaana pesuista huolimatta. Täytyy varmaan jatkossakin hyödyntää tuota kaveria "kampaajana". ;) (Kiitos, Sini!)

Olen lähiaikoina kaverin innoittama harrastanut Dylonin kuumavärien "väärinkäyttöä". Ja syyhän on lähinnä se, että se on paljon halvempaa, helpompaa ja nopeampaa kuin esim. pesukonevärin käyttö. Ja miksikö sitten "väärinkäyttö", no kun ei jaksa keitellä mitään eikä ole tarpeeksi isoa kattilaa jne. ;) Samaa metodia hyödyntävät mm. puvustajat. Kaverin aikaansaamat upeat värjäystulokset saivat mut vakuuttuneeksi että tätä kannattaa kokeilla.


Dylon kuumavärejä
Tässä oma reseptini kuumavärin "väärinkäytölle" (muunnos virallisesta ohjeesta):

- hankitaan Dylonin kuumavärjäysnappeja (saa joistain kangas/askarteluliikkeistä ja myös joistain isommista marketeista).

- aukaistaan värirasia esim. taivuttamalla kannen reunoja pihdeillä.


- kuumennetaan puoli litraa vettä vedenkeittimessä ja kaadetaan kuuman kestävään astiaan, miel. johonkin "huonoon" astiaan joka saa värjäytyä, itsellä käytössä semmoinen "vanhan kansan" peltinen keittiökippo.


- ripautetaan sopiva määrä värijauhetta veden sekaan ja annetaan liueta, sekoitellaan vähän tikulla. Jo neljäsosalla purkin jauheesta saa todennäköisesti ihan mukavan vahvan värisävyn (ainakin puuvillalle) eli koko rasiaa ei kannata kerralla käyttää, ja jos haluaa haalean värisävyn kannattaa laittaa vain ihan vähän jauhetta. Lopun jauheen voi nakata vaikka minigrip-pussiin seuraavaa käyttökertaa odottamaan. Huom: jauheen kanssa kannattaa olla varovainen sillä se on aika pirullista tavaraa jos pääsee tekemisiin pienenkin vesipisaran kanssa.. väri kannattaa pyyhkiä pinnoilta heti jos sitä roiskuu jonnekin. Ja jotkut vähän huonommat vaatteet kandee ehkä olla värjättäessä päällä... ;)


- täytetään (huono) ämpäri niin kuumalla vedellä ku hanasta tulee, kastellaan värjättävä kangas ensin läpikotaisin hanan alla ja sitten upotetaan ämpäriin. Perusämpäriin joku 1 x 1,5 m pala kangasta lienee aika maksimi, että pääsee liikkumaan kunnolla.


- kaadetaan väriliemi ämpäriin ja perään vielä humpsaus ruokasuolaa suoraan paketista (n. 30 g), sekoitellaan "keitosta" jollain kepillä tai käsin (jolloin varmaan suojahanskat on ihan pop), koitetaan saada väri tarttumaan tasaisesti.


Värjäyskeitos ämpärissä
- annetaan muhia parikymmentä minuuttia välillä sekoitellen, kaadetaan värjäysvesi pois ja huuhdellaan värjättyä kangasta hanan alla sen verran ku jaksetaan (ei se värin irtoaminen lakkaa kuitenkaan vaikka miten puristelis, heh).

- lopun irtovärin poistamiseksi ja värin pitävyyden tarkistamiseksi heitetään värjätty kangas pesukoneeseen esim. pikaohjelmaan pyörimään. Niin ja värjättävät tekstiilithän on tietenkin kannattanut pestä myös ennen värjäystä mahdollisten pintakäsittelyjen tms. poistamiseksi.


- kangas tai siitä valmistettava tuote kannattanee varmaan jatkossakin pestä samansävyisten kanssa siltä varalta että väriä vielä irtoaa..


Ylemmässä kuvassa taustana pinkiksi värjäämäni lakanapuuvilla. Yllätyin kun värjäystulos oli noin vahva niinkin pienellä värijauhemäärällä mitä käytin. Tänään värjäsin samaista puuvillaa tummanruskealla värillä siten että laitoin väriä vain aivan ripauksen ja sain kuin sainkin aikaan haaleamman, maitokahvinsävyisen tuloksen. Värin tasaiseksi saamisessa mulla on hommassa vielä hitusen hiomisen varaa.. onneksi tähänastiset värjäilyt ovat menossa materiaaleiksi joululahjoihin, joiden saajat tuskin pahastuvat siitä että tuotteissa on pientä "kokeilun makua".. x)
Testailu jatkuu... ;)

3 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Ai sen voi suorittaa noinkin!? Mä oon kerran keitellyt kattilassa nappia ja paitaa ja se oli todella karmivaa puuhaa. Sen jälkeen en ole muuta ku koneväreihin koskenut. Mutta jos näin toimii niin oon kyllä kiinnostunut kokeilemaan...

ellu kirjoitti...

Hiuksesi näyttävät kauniilta!
Ja ihana pieni yksityiskohta-korviksesi ja teepparisi kuviot ovat aivan yksiin!Rakastan tollasia pieniä yksityiskohtia ja niitä itsekkin "viljelen".

Desthea kirjoitti...

Romulus: no ilmeisesti voi.. :D se miten hyvin se väri sitten pysyy, voi varmaan riippua monistakin seikoista, ainakin kankaan materiaalista. Mutta tuo lakanapuuvilla ei ainakaan värjäyksen jälkeisessä pikapesussa haalistunut tippaakaan. :)

ellu: kiitoksia! Ja hauskaa kun joku oikeesti huomaa tuollaiset asiat. :D