perjantai 22. lokakuuta 2010

.. I analyze every second I exist, beaten on my mind every second with my fist ..

Aina välillä iskee suunnaton ja selittämätön tarve "analysoida" jotakin random aihetta. Joten ehkäpä kerrankin en jätä sitä vain ajatuksen tasolle.
Siispä tänään mietteitäni aiheesta: Jenni Vartiainen

Muistan kun Jennin ihan ensimmäisen sinkun ("Tunnoton") soidessa radioissa luin jonkin blogihehkutuksen ja siihen liittyvän kommenttiboksikeskustelun aiheesta. Joku kommentoija kirjoitti vähän tyyliin: "Poikaystäväni kysyi kuultuaan tuon biisin, että miks toi muija kähisee tolleen..? Ja sen jälkeen on itseänikin alkanut se kähinä jotenkin häiritsemään".
No, mulla kävi sit silleen että luettuani ton kommentin huomasin - ja huomaan yhä - kiinnittäväni erityistä huomiota Jennin laulun "kähinäefektiin". En vaan tiedä kumpi häiritsee enemmän, se kähinä vai oma "takertumiseni" kyseiseen seikkaan. x)

Tuo ihan eka sinkkubiisi tuntui silloin jotenkin jännän "taiteelliselta", ja muutenkin Jennin tuotannossa ja tulkinnassa on herkkää taiteellisuutta, joka tosin joskus menee mun makuun ehkä hitusen ylikin..

Ensimmäisen levyn biisit tekivät vaikutuksen ennen kaikkea "aiheilla joista ei puhuta". Oli jännää miten siinä oli ikäänkuin tietty "teema". Sinkuista suurimman kolahduksen täällä päässä aiheutti "Toinen", joka edelleenkin on mun mielestä aivan hemmetin hyvä kappale.

Tokan levyn jotenkin mystisempi/korkealentosempi teema/tunnelma ei olekaan sitten osunut ihan mun aaltopituudelle. "En haluu kuolla tänä yönä" sisälsi ihan hyviä lyriikoita mutta kappale noin kokonaisuutena oli ja on varsinki nykyään aika rasittava radioralli. "Nettiin" tuntui väliin kuin joltain hassulta villiltä kortilta eikä siihen kovin vakavasti pystynyt suhtautumaankaan. Ihan hauska sinänsä, mutta ei herätä juuri mitään erityisiä fiiliksiä.

Ja sitten tää käsittämättömän suurta ihastusta herättävä "Missä muruseni on"..! Tai siis ei se ihastelu mitenkään käsittämätöntä ole. Biisissä on erittäin onnistuneet kohtalokkaan ja tunteita herättävän nyyhkybiisin ainekset. Niinkin onnistuneet että se menee jo hitusen överiksi. Sanoitus on naiivi ja rasittava, ja jostain syystä ärsyynnyn siitä seikasta että tää biisi tuntuu melko peittelemättä kosiskelevan faneikseen kaikkia sellaisia joilta on menehtynyt joku läheinen. Itse olen ilmeisesti väärää kohderyhmää kun biisi ei aiheuta mussa ainakaan mitään positiiviseksi luokiteltavia vilunväreitä. Kaunis kappale noin periaatteessa mutta kuitenki jotenki niin.. blah. x)

Hmm löytyisköhän Seili-albumilta edes joku biisi munkin makuun..? ;-D who knows...

No mutta loppuun todettakoon vielä, että Jenni Vartiainen on joka tapauksessa hieno ja menestyksensä ansainnut artisti, joka on varustettu sopivan persoonallisella tulkinnalla ja häikäisevän kauniilla ulkomuodolla. ;-)

3 kommenttia:

Marianna kirjoitti...

Itse olen alkanut kuunnella Jenniä vasta tän Seili-albumin myötä, ja sanottakoon että nuo kolme mainitsemaasi eivät todellakaan ole sen kappaleita parhaasta päästä. Nettiin on suorastaan raivostuttava...

Suosittelen levyn kahta viimeistä biisiä, Eikö kukaan voi meitä pelastaa ja Halvalla (: Minä ja hän (raita 7 muistaakseni) on myös aika liikkis.

Jose / ajastaika.com kirjoitti...

Komppaan Felineä noissa kahdessa viimeisessä biisissä. Lisäksi Duran Duran on yks mun lemppareista.

Tosin mä oon niin amatööri, etten pahemmin vaivaudu tulkitsemaan lyriikoita ja itse melodiasta ei myöskään ole mitään hajua. :) Kunhan kuuntelen ja kuulostaa mun korvaan hyvältä, sanat voi periaatteessa olla miten älyttömiä vaan.

Desthea kirjoitti...

Feline & Jose: juu mulle on tosiaan lähinnä toi sinkkutuotanto tuttua, lupaan kuunnella noi teidän suosittelemat kappaleet as soon as possible! ;-) harvemminpa ne sinkkuna julkaistut ovatkaan juuri niitä parhaimpia.. x)

Mäkin "tulkitsen" lyriikoita lähinnä sen pohjalta, että sopiiko ne mun omaan elämään/ideologiaan tai kuulostaako ne (tai kokonaisuus) muuten vaan mun korvaan hyvältä.. xD
Mun mielessä kyllä "hyvämelodiainen" (olipa sana taas) biisi saattaa hyvinki menettää paljon pointseja jos sanat on mun korvaan jotenki hölmöt tai vastenmieliset. Ärsyttää ihan suunnattomasti esim. se Uniklubin (?) uus biisi jonka alussa puhutaan jotain "silmien puhkomisesta" yms.. mutta karsastan kyseisen bändin tuotantoa kyllä aika pitkälti muutenkin.. xD