keskiviikko 9. tammikuuta 2013

.. I guess you learn from the experience you earn ..

Tulee jonkin verran harrastettua tuota enemmän tai vähemmän käytetyn pikkutavaran nettishoppailua (ja myymistä) mm. Huutiksessa ja FB-kirppiksillä, ja olen taas lähiaikoina ärsyyntynyt niin paljon ihmisten surkeista pakkaamistaidoista, että päätin nyt tännekin laatia oikein oman pikku postitusoppaan.

Ihan ekana muutama sana monien kammoamasta postikulujen arvioinnista. Siinä auttaa harjoitus ja postin nettisivuilta löytyvä hinnasto (valitse sivulta Yleisimmät postimaksut (pdf). Kaikenlaisen "pikkusälän" postittelussa olennaisinta lienee tämä osio:


Myös Helposti-kuoria monet tykkää käyttää, itse en ole kokeillut mutta tuolta tosiaan löytyy infoa niidenkin käytöstä. Nehän ovat epäilemättä nimensä mukaisesti helppoja, itse vaan olen aina suosinut enemmän tuota 1. luokassa lähettämistä (olen niin laiska raahautumaan postiin/postilaatikolle että en viitsi sitten enää kakkosluokalla toimitusta viivästyttää, heh).

Oma kirjevaakakin vois kyllä olla ihan näpsäkkä omistaa, mikäli postittelee paljon. Joulupukki ei ole vielä kuullut toivettani.. ;) Toisaalta esineiden painon arviointiin on jo kehittynyt melko hyvä "näppituntumakin". Ihan perus kirjemaksullakin kulkee vaikka mitä pientä, esim. useampi pari korviksia. CD-levy, DVD-leffa, konsolipeli tmv. kulkevat 1,10 - 1,60 € maksulla. Kuten myös kevyehkö vaate kuten vaikka toppi. Tosiasia on myös se, että missään lajittelukeskuksessa ei todellakaan vaivauduta punnitsemaan jokaista kirjettä, joten mahdollisia pieniä rajanylityksiä painoissa ei huomaa kukaan. Ja hyvin varustetussa postikonttorissahan voi toki myös käydä asiakasvaa'alla testipunnitsemassa kirjeitään ilman jonottamista. Samasta pisteestä löytyy myös hinnastot, teippiä yms.


Postitteluun ei tarvitse myöskään mitään ihmeellisiä hifihifi-materiaaleja tai valmiita kuplakuoria, ihan kotoa löytyvillä aineksillakin pärjää jo aika pitkälle. Itse käytän (perus kirjekuorien lisäksi) pääosin kierrätysmatskuja enkä ole esim. kuplamuovia tai muutakaan pehmustetta ostanut ikinä "uutena" kun sitä aina kertyy jostain vähän liiankin kanssa (poikaystävä roudaa töistä jne.).

Yhtenä pääsääntönä kuitenkin painottaisin erityisesti sitä (mikä tuntuu monilla olevan hakusessa), että yhtään mitään ei kannata pakata tavalliseen kirjekuoreen ihan paljaaltaan sellaisenaan! Mitään kevyitä pikkunippeleitäkään ei kannata heittää vaan kuoren pohjalle pyörimään, koska ei vaadi suurtakaan reikää kuoren kulmaan, että vastaanottajalle saapuu pelkkä tyhjä kuori... Kuoret pehmenee, repeilee ja reikiintyy postin matkassa todella helposti, etenkin jos sisältö on pehmeää tai pääsee hölskymään vapaasti. Yhdessä juuri saamassani pehmeäsisältöisessä kuoressa oli vetäisty leima keskelle kuorta niin lennokkaasti, että se oli samalla repinyt paperin puhki ja leiman muste päässyt leviämään kuoren sisäpuolelle. Ja arvatkaa oliko kyseinen postittaja pakannut sisältöä mihinkään muoviin tms.? NO EI. Onneksi sisältönä oli musta vaate, jossa musteviiru ei pahasti erottunut. Kiva jos ois ollut jotain vaaleaa... Eli AINA jotain suojaa sinne väliin! Oivallisia kotoa löytyviä materiaaleja on esim. mainoslehtiset, sanomalehtipaperi, talouspaperi, elmukelmu, apteekin pikku muovipussit yms. TAI vaihtoehtoisesti voi "vaivautua" vetäisemään kuoren ympärille muutaman pätkän kirkasta teippiä, sekin jo suojaa esim. kastumiselta ja repeytymiseltä tosi hyvin. Pieniä toimenpiteitä joilla voi itse suht vaivatta edesauttaa lähetyksensä päätymistä perille vahingoittumattomana, postin kun ei todellakaan kannata luottaa kohtelevan kirjeitä mitenkään erityisen hellävaraisesti, kuoret murjoutuu viimeistään siinä vaiheessa kun niitä tungetaan väkisin hankalanmallisesta postiluukusta sisälle...


Muistuupa mieleen eräätkin 3 cd-levyä, jotka tulivat tavalliseen A4-kokoiseen kuoreen laitettuna ilman minkäänlaista pehmustetta. On suoranainen ihme että kotelot eivät olleet täysin päreinä, vaikkakin halkeamaa kansissa hieman oli. Mitä ajattelee ihminen joka lähettää cd-levyn ilman mitään pehmustetta?!? Ne kotelothan nyt hajoaa jo suunnilleen pelkästä lattialle tipauttamisesta. :D Ja niitä levynpidikehampaita niistä lähes poikkeuksetta katkeilee aina, oli pehmustetta tai ei... :-/ Netistä ostettuihin levyihin saakin olla yleensä urakalla vaihtamassa uusia kansia.

Vielä tuosta hinnoittelusta sen verran, että maksikirjeeksi menoa kannattaa koittaa välttää, jos vaan mahdollista (säästää kuluissa eikä vastaanottajan tarvii raahautua postiin noutamaan ylisuurta kirjettä). Normaali kirjehän saa olla maksimissaan 3 senttiä paksu, mutta ei tostakaan yleensä mitään kovin millintarkkoja postissa olla. Vähän vaihtelee. Kerran vein tiskille kaksi kuorta joissa täsmälleen sama sisältö, ajatellen että molemmat menee maksina, no oiskohan sitte pehmustuksen paksuudessa ollu joku aavistuksen ero kun täti (silmämääräisesti, kokeilematta edes sillä "muoviluukulla") oli sitä mieltä että toinen on maksi ja toinen normaali.. :D Anyway, vaatteet kannattaa taitella litteiksi ja pikkunippelit asetella vaikka teipin avulla "levyksi" paperin/pahvin päälle tms. Ei kannata kasata mistään paksua myttyä jos sen saa aseteltua litteämminkin. Jos taas kuori on ylisuuri ja sisältö hölskyy ympäriinsä, ni yks oiva niksi minkä oon keksinyt, on vetää nitojalla muutamasta kuoren "tyhjänä olevasta" kohdasta läpi niin paketista tulee jämäkämpi. Kuorta voi myös vaikkapa taittaa ja teipata pienemmäksi, jolloin se myös vahvistuu samalla.

Kannattaa tsekata myös ulkomaanhinnat (löytyy sieltä samasta pdf:stä alempaa), ihmisillä on usein harhakuvitelmia että ulkomaille postittaminen on jotenkin kauhean paljon kalliimpaa kuin kotimaan sisäinen. ;)


Höysteenä hieman randomia kuvamateriaalia. Toivottavasti ohjeistuksesta on jollekin jotain apua tai joku ylipäätään jaksaa tämän vuodatuksen lukea... ;-)

2 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Meikäläinen postittaa aina noi Cosechan tuotteet muoviin käärittyinä. Ja teipillä kirjeen suu kiinni.

Kerran ostaessani erään WIIn pelin ukkelille, pyysin myyjää lähettämään sen pehmustetussa kuplamuovikirjeessä ja pistin lisähintaa noin 2 euroa, jotta hän saa ostettua sen. Oli aika tyrmistys, kun se saapui tavalliseen ohueen muovipussiin pakattuna. Eipä siinä, ei se ollut mennyt rikki, mutta jos se olisi mennyt, niin olisi kyllä myyjä saanut korvata. Vastaukseksi hältä tuli vain "Ei hän tiennyt mistä niitä saa". No miten olisi, jos vaikka olisit kysynyt kun nimenomaan pyysin selkein sanoin pehmustettu pakettia.

Desthea kirjoitti...

Mirka: heh juu noissa konsolipelien postitteluissa onkin usein se kiva pikku jännitysaspekti, että keräilijät on TOSI tarkkoja siitä että edes koteloihin ei saa tulla pienintäkään naarmua postituksen aikana. Että siinäpä on välillä paketoimista. Onneks ite pelkkää kiitosta saanut joten ilmeisesti onnistunut siinäkin. ;) Ja jos ei tiedä mistä saa kuplakuoria, niin on kyllä aika dorka tai ainakin kyvytön ottamaan asioista selvää, ja luulis että kotoa sitte löytyis edes sanomalehteä tai vessapaperia tai jotain mitä vois hyödyntää ettei ihan paljaaltaan tarvis silti lähettää.. :D